Odvojeno sakupljanje otpada

Grad Zagreb, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom i Zagrebački holding pokrenuli su kampanju o važnosti odvajanja otpada upravo zato da bi informirali i educirali građane o važnosti odvojenog sakupljanja otpada, ali i kako bi ih potaknuli jači osobni doprinos u odvajanju otpada.

Odvajanje otpada i recikliranje u Zagrebu nije novost jer gradske vlasti i komunalna poduzeća već 15 godina ulažu velike napore za učinkovito odvojeno prikupljanje otpada. Unatoč tome odvojeno se sakuplja tek 26,5% otpada.

Ukoliko bi se odvojeno prikupilo i recikliralo 50% vrijednih sirovina, umjesto dosadašnjih 26,5%, smanjile bi se količine odloženog otpada te postigli značajni iskoraci u unapređenju gospodarenja otpadom.

Doprinesite i Vi uspješnosti kampanje o važnosti odvajanja otpada!
Želimo čuti Vaše mišljenje, savjet, kritiku i prijedlog!

Mapa za unošenje mišljenja

 • za prikaz mape potrebno je koristiti Google Chrome ili Mozilla Firefox preglednik;
 • prijavite se putem vašeg Facebook ili Twitter korisničkog računa;
 • ako nemate Facebook ili Twitter korisnički račun mišljenje možete dati i kao anonimni korisnik;
 • mišljenje možete dati desnim klikom na dio mape koja prikazuje lokaciju u Gradu
Da biste ostavili komentar, potrebno se prijaviti putem Google korisničkog računa ili koristiti univerzalni korisnički račun sa sljedećim korisničkim imenom i lozinkom:
Korisničko ime: korisnik110@gmail.com
Lozinka: ko110risnik.

4 comments:

 1. Imam primjedbu na kontejnere za tekstil na javnim povrišinama. Koliko god to smatram hvale vrijednim potezom, pokazalo se da ovaj tip kontejnera neki građani zloupotrebljavaju otvarajući ih, pretražujući sadržaj, bacajući sadržaj naokolo i ostavljajući ih otvorenima. Jako ružna slika :(

  ReplyDelete
 2. Ukoliko kao građani prihvatimo da je primjena koraka predviđenih hijerarhijom gospodarenja otpadom nužna i uložimo mrvicu više truda, možemo smanjiti količine otpada u gradu Zagrebu, osobito onog koji se odlaže na odlagalištu.
  Najmanje što možemo učiniti je da odvajamo otpad, odlažemo ga u odgovarajuće spremnike na zelenim otocima i reciklažnim dvorištima.

  Popis lokacija reciklažnih dvorišta (RD) i zelenih otoka (ZO), savjeti i korisne informacije o odvojenom sakupljanju otpada mogu se pronaći na službenim stranicama Grada Zagreba.

  ReplyDelete
 3. naravno da treba razdvajati otpad, jer malo toga je smeće, ja bih preporučila da se počne vagati otpad koji građani bacaju, tako ćemo ih potaknuti da više odlažu na zasebne lokacije, odvojiti će papir , staklo, plastiku, tekstil, možda i kompost, time će i cijena odvoza biti manja. Držim fige da čim prije počne vaganje, a o načinu kako vagati, neka razmisle i građani na ovom blogu, ja sam kupila jeftinu digitalnu viseću vagu do 40kg za nekih 2 dolara, pa ako oni kupe veću koja vaga do 200kg, i ako visi na odvoznom kamionu, već imamo dio rješenja, još smisliti kako voditi evidenciju;
  ovo rješenje bi smanjilo i broj odvoženja u tjednu, ja bih tako odlagala možda samo 1 put u 2 tjedna

  ReplyDelete
 4. Reciklažno dvoriše u Zagorskoj je malo, neuređeno, neredovito se odvoze sadržaji pa. su kontejneri prenatrpani. Okupljalište je čistoćinih radnika koji se dolaze tamo odmarati. Jedino je za pohvalu osoblje koje se trudi pomoći u svakom trenutku.

  ReplyDelete