Senzorički park

Planirani projekt Centra za autizam u Oporovcu u Gornjoj Dubravi obuhvaća gradnju prve školske ustanove u Republici Hrvatskoj za školovanje i rehabilitaciju učenika s poremećajima iz autističnog spektra i gradnju redovne škole sa svim popratnim sadržajima, koje bi koristili polaznici škola. Sastavni dio Centra je i javni park veličine cca 2.000 m2 koji povezuje školski kompleks s lokalnom zajednicom i biti će raspoloživ na korištenje djeci svih dobnih uzrasta. Mogućnosti programa povezivanja dvije školske ustanove, one s posebnim programom za autizam i redovne škole, uključujući i lokalnu zajednicu u cjelini, otvorit će put za socijalnu inkluziju učenika s autizmom, ali i za kvalitetan humanistički orijentiran odgoj novih naraštaja u zajednici.

Realizacijom ovoga projekta omogućit će se lakša integracija korisnika centra i utjecaj na razvijanje pozitivnih stavova mladih u lokalnoj zajednici spram različitosti u društvu.

Jedan od sadržaja koji se planira izgraditi i urediti je i zelena površina u neposrednoj blizini Centra za autizam, površine između 3 i 3,5 ha, koja je planirana kao javni park s potokom kojega bi željeli osmisliti kao senzorički park. Park bi koristile osobe s autizmom i djeca iz lokalne zajednice i drugih dijelova grada, a neovisno o tome da li imaju razvojne teškoće ili ne.

Arhitektonsko rješenje za Centar za autizam i javni park sa senzoričkim sadržajima nije definirano te je to prilika da gradska uprava, testiranjem novog FUPOL alata, prikupi mišljenja građana o ovome projektu, a naročito o:
 • prometnoj povezanosti i dostupnosti,
 • sigurnosti korisnika,
 • raspoloživim sadržajima na lokaciji, koje bi koristili korisnici Centra i javnog parka.
 • programima suradnje dvije škole,
 • odnosu vršnjaka prema učenicima s autizmom,
 • stavovima roditelja,
 • stavovima učitelja,
 • prostornoj, socijalnoj i edukacijskoj integraciji,
 • uređenju javnog parka,
 • opremljenosti javnog parka sadržajima,
 • funkcionalnoj namjeni parka,
 • korisnicima parka,
 • sigurnosti korisnika parka,
 • pristupačnosti parka kućnim ljubimcima.

Doprinesite i Vi projektu izgradnje Centra za autizam te uređenja parka i zelene površine!
Želimo čuti Vaše mišljenje, savjet, kritiku i prijedlog!

Mapa za unošenje mišljenja


Kako bi senzorički park što bolje prilagodili potrebama djece s autizmom, ali i svih drugih korisnika, molimo Vas da ispunite upitnik. • za prikaz mape potrebno je koristiti Google Chrome ili Mozilla Firefox preglednik;
 • prijavite se putem vašeg Facebook ili Twitter korisničkog računa;
 • ako nemate Facebook ili Twitter korisnički račun mišljenje možete dati i kao anonimni korisnik;
 • mišljenje možete dati desnim klikom na dio mape koja prikazuje željenu lokaciju u Gradu
Da biste ostavili komentar, potrebno se prijaviti putem Google korisničkog računa ili koristiti univerzalni korisnički račun sa sljedećim korisničkim imenom i lozinkom:
Korisničko ime: korisnik110@gmail.com
Lozinka: ko110risnik.

20 comments:

 1. Senzorički park je park koji se doživljava svim osjetilima i kao takav dobro je došao, primjeren je i poticajan za svako dijete i svaku osobu neovisno o dobi. Da li ste imali prilike vidjeti ili koristiti takav park?

  ReplyDelete
 2. Izgradnja Centra za autizam na Oporovcu, moguće i senzoričkog parka u neposrednoj blizini u prekrasnom prirodnom okruženju, biti će značajan doprinos rehabilitaciji djece s autizmom u Zagreba ali i šire. Podržite ove projekte.

  ReplyDelete
 3. Senzorički park će biti mjesto poticanja senzornih doživljaja i opuštanja, ali i mjesto susreta, socijalizacije, rekreacije... pružaju se nebrojene mogućnosti za svu drugu djecu. Priložite svoje ideje kako bi se park kreirao prema vašim željama i potrebama.

  ReplyDelete
 4. Za djecu s autizmom od izuzetne je važnosti izgradnja senzoričkog parka. Zagreb treba takav sadržaj i sjajno je što će on biti uz školu na Oporovcu koja se već dulje vrijeme planira graditi. Dakle, jedva čekamo školu i park oko nje kako bi ova djeca dobila ono što im treba.

  ReplyDelete
 5. Zahvaljujem na korisnim komentarima i nadam se da je radionica bila uspješna. Pozivam sve građane da se uključe u diskusiju i doprinesu što uspješnijoj realizaciji ovog projekta. U slučaju da imate bilo kakvih tehničkih problema, molim Vas slobodno nas kontaktirajte putem navedenih e-mail adresa.

  ReplyDelete
 6. Podržavam ovu ideju i mislim da ovakav park zaista treba Zagrebu. Takav park, sa svim svojim sadržajima, bi bio idealno mjesto za boravak i igru djece s poteškoćama u razvoju, ali isto tako i sve ostale djece. Mišljenja sam da bi djeca iz cijelog Zagreba, zajedno sa svojim roditeljima, vrlo rado i često posjećivala ovaj park. Na takav način omogućilo bi se i zajedničko druženje i igranje djece s poteškoćama u razvoju i ostale djece.

  ReplyDelete
 7. Mišljenja sam da je grad do sada vrlo malo uložio za sadržaje prilagođene djeci s posebnim potrebama te iz tog razloga podržavam ovaj projekt.

  ReplyDelete
 8. Uvijek bih podržao takve i slične inicijative. Osobama sa posebnim potrebama, i odraslima i djeci, treba omogučiti što kvalitetniji život. To je naša obaveza!

  ReplyDelete
 9. SANJA KNJAZ, podržavam ovu inicijativu a posebno me vesele javni sadržaji za djecu s posebnim potrebama. Bilo bi dobro kada bi i ostala djeca imala pristup nekom takvom javnom parku kao bi od malena razvijala toleranciju i suživot. Mislim da ni dolazak kućnih ljubimaca ne bi bio suvišan.

  ReplyDelete
 10. Kako bi trebao izgledati taj park, i što bi se sve trebalo naći, neka točno definiraju stručnjaci kojima je struka briga o djeci s posebnim potrebama, naravno uz uvažavanje mišljenja roditelja takve djece, jer će samo oni točno pobrojati sadržaje koji će biti korisni. Takvi sadržaji, svakako drugačiji od onih u drugim parkovima, svakako će biti zanimljivi djeci bez ovih poteškoća, i to je idealno mjesto za druženje i učenje na suživot i s drugačijima od sebe.

  ReplyDelete
 11. Odlična inicijativa za gradnju senzoričkog parka. Podržavam u cijelosti. Diljem Grada trebalo bi više poraditi na uklanjanju arhitektonskih barijera.

  ReplyDelete
 12. SANJA ŽIVKOVIĆ,
  Osjetilni park kakav postoji na SRC Jarun, mogao bi se osmisliti i na mnogim drugim lokacijama u gradu, kao npr. u paku Maksimir.

  ReplyDelete
 13. Približava se 2. travanj Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Pozivam sve roditelje, profesionalce i druge zainteresirane građane da se očituju o ovoj temi i planu Grada Zagreba o izgradnji objekta osnovne škole, a posebno senzoričkog parka u neposrednoj blizini na području Oporovca. Ovo je značajan korak čiju realizaciju čekamo već dugo.

  ReplyDelete
 14. Rado bi sudjelovali u ovoj raspravi i dali svoje komentare, ali nekako nismo generacija koja se lako snalazi sa ovim načinom komunikacije i tehnologije. To je više za mlade i one koji imaju vremena. Pozdravljam ideju za senzorički park, ali izgradnja škole ima prioritet, a čekamo je jako dugo - djeca će odrasti i neće je dočekati.

  ReplyDelete
 15. MARLENA KOVAČEVIĆ,
  Podržavam inicijativu Centra za autizam za izgradnju senzoričkog parka jer važnost informacije i rane stimulacije od izuzetne je važnosti što pokazuju brojna istraživanja koja govore da djeca koja su rano dojenačko razdoblje provela u bolnici zbog prijevremenog poroda, neurorizična djeca, djeca sa kroničnim bolestima i djeca nakon institucionalizacije imaju u većem postotku disfunkciju senzoričke integracije. Poremećaj senzoričke integracije često koegzistira i kod djece sa smetnjama pažnje, poremećajem u ponašanju i smetnjama u učenju. Senzorički park bi znatno doprinio u razvoju djetetovih funkcionalnih sposobnosti te mu omogućio maksimalnu neovisnost što bi se pozitivno odražavalo na sve ostale aktivnostima djetetovog dnevnoga života , a poticajna okruženja uz što manja ograničenja pokazala bi se vrlo stimulativnima.
  Također je od izuzetne važnosti projekt Centra za autizam za gradnju prve školske ustanove u Republici Hrvatskoj za školovanje i rehabilitaciju učenika s poremećajima iz autističnog spektra i gradnju redovne škole sa svim popratnim sadržajima koje bi koristili polaznici škola. Nadam se da će ovi značajni projekti naići na pozitivan odjek kod ostalih građana grada Zagreba.

  ReplyDelete
 16. ZRINKA ŽIDAK,
  Podržavam izgradnju projekta Centra za autizam u Oporovcu u Gornjoj Dubravi i uređenja parka i zelene površine jer smatram da će se s tim značajnim projektima otvoriti put za socijalnu inkluziju i integraciju učenika s autizmom i za humanistički orijentiran odgoj novih naraštaja u našoj zajednici.

  ReplyDelete
 17. ŽIVOTNA ZAJEDNICA CENTRA ZA AUTIZAM,
  Djelatnike životne zajednice kao i korisnike usluga Centra za autizam i njihove roditelje izuzetno raduju ovakvi projekti jer smatraju da primjena individualiziranih, ali i grupnih programa poticanja senzoričke integracije sa pozitivnim i kvalitetnim pristupom i pozitivno stimulirajućom okolinom imaju pozitivan učinak na osobe s poremećajima iz autističnog spektra. Pohvaljujemo inicijativu!

  ReplyDelete
 18. Podržavam izgradnju projekta Centra za autizam i pohvaljujem inicijativu!

  ReplyDelete
 19. Svaka čast! Ovom prilikom sam čula za senzorički park i u potpunosti podržavam projekt. Bilo bi super kada bi se još barem jedan takav napravio za osobe s posebnim potrebama, i to u Novom Zagrebu.

  ReplyDelete
 20. Hvale vrijedan projekt! Trebamo još takvih!

  ReplyDelete